Beriman dengan perkara selepas mati


Apabila para sahabat ra mendengar bahawa yang akan masuk neraka 999 daripada 1000 muka mereka berubah menjadi pucat. Lalu Rasulullah saw bersabda,” Sebenarnya 999 orang yg masuk neraka ialah daripada yakjuj dan makjuj ( dan orang2 kafir dan musyrik) sementara seorang daripada seribu orang itu ( yg akan masuk syurga) ialah daripada kalangan kamu dan orang2 yg mengikut cara hidup kamu. ( Bukhari)

Sayyidina ‘Adi bin Hatim meriwayatkan bahawa Rasulullah saw bersabda,” (pada hari kiamat), ALLAH swt akan berbicara dengan setiap orang daripada kamu tanpa ada orang tengah. Apabila dia memandang ke kanan dia akan nampak amalannya sahaja, begitu juga apabila dia memandang ke kiri. Dan Apabila dia memandang ke depan dia akan nampak api neraka berada di hadapannya. Oleh sebab itu, peliharalah diri kamu daripada api neraka walau dengan sebahagian tamar ( yang disedeqahkan).” Bukhari

Sayyidina Anas ra meriwayatkan Rasulullah saw bersabda, tanah syurga seluas tempat letak busar panah kamu, atau seluas setapak kaki kamu lebih baik daripada dunia dan seisinya. Jika seorang wanita daripada penghuni syurga menjengah ke bumi nescaya akan terang segala yang ada di antara kedua2nya dengan haruman. Kain selendangnya lebih bernilai daripada dunia dan seisinya. ( Bukhari)

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s