jujur


sejauh mana seseorang itu mampu jujur?

apa maksud kejujuran sebeanrnya?

kekadang bila keadaan menghimpit dan diri tersepit kejujuran boleh hancur dan hilang dalam pegangan kita. maka timbullah bohong sunat, tipu ikhlas dan bagai,…

sebenarnya jika mengikut seerah , Rasulullah sendiri tidak pernah berbohong, tak kiralah apa nama bohongan itu, baginda sentiasa jujur dan bercakap benar.

namun, untuk kemaslahatan , boleh dilihat dalam hadis baginda:

Bersabda Rasulullah saw : “Berbohong tidak dibenarkan (halalkan) melainkan 3 keadaan : Lelaki yang bercakap kepada isterinya bertujuan mengembirakannya, berbohong semasa perang dan berbohong bagi menyatukan antara dua manusia” – Riwayat al-Tirmudzi #1862, kata beliau in Hadith Hasan, Sahih Muslim #4717.

namun, Islam sangat menekankan kejujuran.

Abdullah ibn Mas’ood (r.a) berkata :”Rasulullah saw bersabda :’Anda mesti bercakap benar, kerana kebenaran akan membawa kepada kebajikan, dan kebajikan akan membawa kepada syurga. Seorang lelaki akan bercakap benar dan berusaha bercakap benar sehingga dia dicatitkan disisi Allah orang yg Sidiq (Orang yg bercakap benar). Awaslah dari bercakap bohong, kerana berbohong akan membawa kepada keburukan akhlak, dan keburukan akhlak akan membawa kepada neraka. Seseorang akan bercakap bohong dan cuba bercakap bohong sehinggalah Allah mencatitkan disisinya sebagai Pembohong” – Riwayat Muslim #4721).

bagaimana dengan suami yang berbohong dalam poligami?

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s